Cuprins
Cele mai frecvente cauze ale căderii părului includ:
Soluții pentru căderea părului:
“Căderea părului” este ceva prin care toți trecem la un moment dat. Acel moment după ce te speli pe cap și observi firele de păr rămase în mână poate fi îngrijorător, dar nu te teme, avem toate răspunsurile de care tu ai nevoie. În articolul de astăzi urmează să îți prezentăm cauzele principale ale căderii părului, dar și metode de prevenire și tratare.
În general, pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Acest proces se numește “hair shedding” și face parte dintr-un proces echilibrat, natural: unele fire de păr cad, în timp ce altele cresc. Da, chiar și oamenii își “leapădă pielea”, deși rezultatul nu este la fel de fascinant de privit ca și la animale. Pielea noastră crește odată cu noi, spre deosebire de pielea restrictivă a reptilelor de exemplu.
Pe măsură ce pielea noastră crește, celulele mai vechi ale pielii mor și cad din corpul nostru. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, oamenii au aproximativ 19 milioane de celule de piele pe fiecare centimetru al corpului nostru! Pierdem între 30.000 și 40.000 de celule de piele în fiecare zi. Aceste celule sunt atât de mici încât nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Cei mai mulți oameni observă că părul cade în exces la câteva luni după un eveniment stresant. De exemplu, o nouă mămică poate observa o cădere excesivă a părului la aproximativ două luni după ce a născut. De obicei, căderea de păr atinge un vârf la aproximativ patru luni după naștere. Această cădere este normală și temporară.
Pe măsură ce corpul tău se adaptează, căderea excesivă încetează. În termen de șase până la nouă luni, părul tinde să își recapete volumul normal.
Totuși, dacă factorul de stres rămâne cu tine, căderea părului poate fi de lungă durată. Persoanele care sunt în mod constant supuse unui stres foarte mare pot avea o cădere excesivă a părului pe termen lung.
Căderea părului diferă de “schimbarea părului” (hair shedding). Căderea părului apare atunci când ceva împiedică părul să crească. Cele mai frecvente cauze ale căderii părului includ:
-
Cauze ereditare: căderea părului poate fi determinată genetic și moștenită de la părinți;
-
Hormoni: schimbările hormonale pot duce la căderea părului la femei și bărbați. De exemplu, nivelurile ridicate de DHT pot duce la subțierea firului de păr și la căderea acestuia;
-
Stresul: poate duce la căderea părului prin afectarea ciclului de creștere a părului;
-
Nutriția: o dietă deficitară poate duce la căderea părului prin lipsa de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului;
-
Boli și afecțiuni medicale: unele boli și afecțiuni medicale pot duce la căderea părului la femei, cum ar fi hipotiroidismul, lupusul și anemia;
-
Produse agresive de îngrijire a părului;
-
Tipuri de coafuri care “trag” de păr;
-
Anumite medicamente.
Soluții pentru căderea părului:
1. Produse pentru îngrijirea părului:
Există multe produse pentru îngrijirea părului disponibile pe piață care promit că ajuta la prevenirea căderii părului și la îmbunătățirea sănătății părului. La noi pe site poți găsi gama LOTION CONCENTRÉE de la Medavita. Aceasta este o soluție renumită pentru rezultatele sale împotriva căderii părului și este 100% naturală. Conține o formulă excepțională de extracte de plante (Arnica, Rozmarin, Aloe, Calamus, Smirnă, Scorțișoară, Ghimbir, Galbanum, Nucșoară, Camfor) care acționează ca un elixir ce aduce vitalitate și energie scalpului și părului și garantează o puternică acțiune anti-îmbătrânire. Pe scurt, un amestec de ingrediente active pentru a preveni și trata căderea părului.
2. Tratamente medicale:
Pentru cei care suferă de căderea părului avansată, există tratamente medicale disponibile, cum ar fi Minoxidil. Acesta te poate ajuta la încetinirea căderii părului și la stimularea creșterii acestuia.
3. Transplantul de păr:
Implică prelevarea de păr de la o zonă donatoare și transplantarea acestuia în zona afectată.
4. Stilul de viață sănătos:
Un stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea căderii păruluii. Aceasta include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, reducerea stresului și limitarea consumului de alcool și tutun.
5. Schimbarea contraceptivelor:
Anumite tipuri de contraceptive pot duce la căderea părului la femei. Schimbarea acestora poate ajuta la prevenirea căderii părului.
Dacă ești îngrijorată/îngrijorat de cantitatea de păr care îți cade, nu trebuie să suferi în tăcere. Poți apela la un dermatolog pentru ajutor. Acești medici sunt specializați în diagnosticarea și tratarea pielii, părului și unghiilor. Un dermatolog îți poate spune exact ce se întâmplă. Poate să găsească cauza sau cauzele și să-ți spună la ce te poți aștepta. Cu noile tehnologii sunt disponibile opțiuni de tratamente eficiente pentru multe tipuri de cădere a părului. Cu cât se începi mai repede tratamentul, cu atât mai bine arată viitorul părului tău!