Sursa foto: Shutterstock
Pielea este cel mai întins organ al corpului uman, dar și cel mai expus, din orice punct de vedere, la o multitudine de factori agresivi. În plus, pielea poate suferi adesea de diferite episoade dificile ce includ inflamații, sensibilitate sau dermatită.
Dermatita este o problemă destul de comună a pielii, iar un caz aparte al acestei afecțiuni este dermatita seboreică a scalpului. Dermatita seboreică pe scalp afectează în general zona capului și a urechilor, cauza principală fiind producția în exces de sebum. Află din acest material ce trebuie să știi despre excesul de sebum, despre cauzele dermatitei seboreice, dar și despre îngrijirea scalpului afectat de această problemă.
Cuprins:
- Ce este dermatita seboreică pe scalp - tipuri și manifestări
- Dermatita seboreică și psoriazisul
- Cauzele dermatitei seboreice
- Tratamentul și prevenția dermatitei seboreice la scalp - cum scăpăm de eczeme, coji și scuame?
1. Ce este dermatita seboreică pe scalp - tipuri și manifestări
Dermatita seboreică este un tip de dermatită ce afectează majoritar scalpul, dar și zonele uleioase adiacente, care produc sebum în exces, cum ar fi sprâncenele, zona nasului, pleoapele sau urechile. Cel mai adesea, în limbaj comun, se face referire la dermatita seboreică prin termenul de mătreață, însă afecțiunea în sine nu se limitează doar la apariția cojilor albe la nivelul scalpului, ci și la iritații, inflamații sau mâncărimi în zonele afectate.
În unele cazuri, afecțiunea poate trece de la sine sau prin folosirea unor produse pentru dermatita scalpului, care acționează la rădăcina părului, direct pe scalp, pentru a reduce simptomele dermatitei. Alteori, este nevoie de o vizită la medicul dermatolog, pentru ca acesta să ofere un plan corect și eficient de tratament, adecvat nevoilor pacientului, mai ales dacă vorbim despre complicații.
Sursa foto: Shutterstock
Dermatita seboreică a scalpului (DSS) poate fi întâlnită sub două forme: dermatită seboreică la copii și la adulți. În cazul copiilor, dermatita seboreică a scalpului se manifestă prin apariția unor zone cu cojițe grase, gălbui, în zona frunții sau pe scalp, în vreme ce în cazul adulților se observă prezența mătreții sub formă solzoasă, cruste mari de culoare gălbuie, pete roșii și inflamații și prurit în zona afectată. Copiii pot fi afectați de dermatita seboreică încă din primele luni de viață (dermatită atopică), iar în general simptomele trec în primul an de viață, însă în unele cazuri afecțiunea se poate manifesta pentru perioade mai lungi de timp, caz în care este nevoie de un consult medical.
Dermatita seboreică are câteva simptome pe care le vei recunoaște cu ușurință, de la apariția roșeții la nivelul scalpului, la mâncărimi și scuame pe scalp. Netratată și în cazuri dificile, dermatita seboreică mai poate aduce și alte modificări la nivelul pielii astfel:
- Usturime și disconfort la nivelul zonelor afectate de dermatită, simptom prezent atât în cazul bebelușilor și copiilor, cât și în cazul adulților. Prin scărpinare, rănile se pot inflama din cauza microbilor de pe mâini și unghii, conducând uneori la răni. În cazurile ușoare mâncărimea nici nu apare, iar din acest motiv afecțiunea poate trece neobservată.
- Apariția petelor de diferite dimensiuni sau dezvoltarea unor coji - acestea prezintă descuamări și sunt de culoare alb-gălbuie. Dacă în cazul adulților dermatita seboreică pe scalp se manifestă prin apariția cojilor și a excesului de sebum, în cazul bebelușilor dermatita seboreică pe scalp creează eczeme care lipesc firele de păr, cauzând ulterior căderea acestora. Aceste coji dermatită seboreică scalp la copii mai sunt cunoscute și sub numele de „cruste de lapte”, iar acestea pot fi observate încă din bebelușie.
- În cazul dermatitei seboreice localizate pe față sau corp simptomele sunt: blefarita (apariția petelor și a eczemelor pe pleoape), foliculi de păr inflamați, pete în pliul zonelor de inflexiune (gât, brațe, picioare) etc..
Care pot fi complicațiile dermatitei seboreice?
În mod normal, dermatita seboreică nu pune probleme majore și este destul de sensibilă la acțiunea tratamentelor, ceea ce înseamnă că poate fi eliminată ușor. Folosirea unor produse speciale pentru pielea sensibilă și afectată de psoriazis sau dermatită te poate ajuta să ușurezi povara cauzată de iritații și mâncărime.
În cazuri mai rare pot să apară și complicații, iar principalul pericol este reprezentat de mâinile cu care sunt atinse leziunile. Este nevoie de o igienă foarte bună a mâinilor și a unghiilor, deoarece bacteriile de pe acestea pot fi transferate cu ușurință pe scalp prin atingere și scărpinare, cauzând leziuni bacteriene. Acestea se pot suprainfecta, necesitând astfel un plan de tratament medicamentos bazat pe antibiotice.
Alte complicații ce pot să apară ca urmare a prezenței dermatitei seboreice sunt căderea părului, asociată în general cu scărpinarea excesivă a zonelor afectate, dar și cu o sensibilitate a foliculului de păr. În plus, în cazul dermatitei seboreice la copii și bebeluși, aceasta se manifestă sub formă de coji ce prind smocuri mici de păr, iar acestea în urma curățării cad, cu tot cu fire.
Nu în ultimul rând, trebuie să fie avut în vedere și faptul că dermatita seboreică poate lăsa semne la nivelul pielii, mai ales dacă nu se intervine la timp cu un tratament potrivit și cu produsele speciale de curățare. Folosește geluri de curățare pentru față și corp, loțiuni de curățare și șampon special pentru scalp, care să amelioreze inflamația și să calmeze mâncărimea.
2. Dermatita seboreică și psoriazisul
Roșeața și iritațiile sunt un avertisment asupra faptului că pielea este afectată de anumite probleme, iar de multe ori afecțiunile feței pot fi confundate dacă nu mergi la un control medical într-un cabinet dermatologic. Psoriazisul este una dintre afecțiunile cu care dermatita este adesea confundat, simptomele fiind oarecum similare. Cu toate acestea, există diferențe care te pot ajuta să îți dai seama care este afecțiunea de care suferi, majoritatea fiind observabile la o simplă inspecție vizuală.
Principala diferență între cele două afecțiuni este faptul că, în cazul dermatitei seboreice, cojile au un aspect gras și sunt mai mari ca dimensiuni, iar puseele de prurit sunt mai frecvente. Dermatita seboreică și psoriazisul pot apărea în același timp, în special în cazul dermatitei scalpului și a psoriazisului prezent pe corp. În această situație, este necesar un consult medical pentru identificarea corectă a afecțiunilor, dar și o rutină corectă de îngrijire corporală care să conțină produse pentru psoriazis pentru scalp și produse speciale pentru celelalte zone afectate.
Există și situații în care cele două afecțiuni se suprapun la nivelul scalpului, iar pentru a trata și reduce efectele acestora poți folosi cu regularitate un șampon pentru dermatită și psoriazis. În acest fel vei putea ține sub control ambele afecțiuni printr-o rutină de îngrijire adecvată și cu produse special create pentru astfel de probleme.
3. Cauzele dermatitei seboreice
Dermatita seboreică nu are o anumită cauză clară ce determină apariția simptomelor. Specialiștii în domeniul medical identifică însă mai multe cauze ce pot sta la baza apariției sale, după cum urmează.
- Istoricul familial- dermatita seboreică este o afecțiune care se poate transmite pe linie genetică, astfel încât dacă părinții (sau unul dintre părinți) au suferit de dermatită, sunt șanse destul de mari ca aceasta să se transmită și copiilor;
- Prezența ciupercii Malassezia - Malassezia este o ciupercă prezentă pe organismul uman și animal, care în mod normal nu pune probleme. Atunci când pielea suferă anumite afecțiuni și foliculii de păr devin infectați, ciuperca cauzează și favorizează apariția dermatitelor. Malassezia este de asemenea una dintre cauzele dezvoltării episoadelor de Pitiriazis versicolor și alte tipuri de micoze superficiale, care nu sunt rezistente la tratament;
- Producția excesivă de sebum- glandele sebacee pot suferi anumite dezechilibre în ceea ce privește producția de uleiuri naturale, iar acest lucru poate determina un exces de sebum și apariția primelor semne de dermatită scalp;
- Dezechilibre hormonale;
- Expunerea la vânt sau la temperaturi foarte scăzute;
- Folosirea unor produse de îngrijire nepotrivite, în special a produselor pe bază de alcool sau parfumuri.
Pe lângă cele mai cunoscute cauze care conduc la apariția dermatitei seboreice, există și câțiva factori de risc ce pot conduce la accentuarea problemelor. Acești factori includ:
- Stresul;
- Tenul cu tendință acneică, tenul gras;
- Îngrijirea deficitară;
- Sensibilitatea la anumite medicamente;
- Pilozitatea – persoanele care prezintă o pilozitate mai acută sunt mai predispuse la apariția dermatitei seboreice;
- Umiditatea și transpirația- dermatita seboreică apare cu precădere în zonele umede, cum ar zona gâtului, pieptul, fața sau, în cazul bebelușilor, în pliurile brațelor, picioarelor și în zona inghinală;
- Sistem imunitar slăbit - atunci când starea de sănătate este precară, când o persoană nu are o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos scade rezistența față de microbi și fungi. Astfel, în contextul în care ciuperca Malassezia este una dintre cauzele apariției dermatitei seboreice, crește riscul ca organismul să nu poată lupta împotriva infecției.
4. Tratamentul și prevenția dermatitei seboreice la scalp - cum scăpăm de eczeme, coji și scuame?
Pentru că nu există o cauză clară a dermatitei seboreice, tratamentul este stabilit astfel încât să reducă episoadele de iritații și să le prevină pe următoarele. De aceea, persoanele care suferă de dermatită trebuie să folosească șampoane speciale, de regulă din gama dermato-cosmeticelor, care să aibă acțiune delicată asupra pielii, reducând efectul inflamațiilor. Pe lângă șampoane speciale, pentru zona feței și a corpului este nevoie de produse speciale care să cureț blând și care să prevină reacțiile exacerbate la nivelul pielii.
Poza de Tim Mossholder pe Unsplash
Pe lângă produsele de îngrijire este nevoie și de aplicarea unor loțiuni și creme care să ajute la exfolierea și descuamarea cojilor, iar în unele cazuri tratamentul poate fi stabilit de către medicul dermatolog și din gama pastilelor cu administrare orală.
Este important să înțelegi că dermatita seboreică apare și se dezvoltă ca urmare a unui cumul de factori, așadar este important ca prevenția să plece de la un consult dermatologic, mai ales dacă vorbim despre cazuri dificile. Dincolo de acest aspect, poți folosi produse pentru dermatita scalpului care să elimine cojile, să curețe pielea și care să țină iritațiile și inflamațiile sub control.
Cel mai important lucru atunci când suferi de dermatită seboreică este să ai în vedere o îngrijire corectă a pielii, prin curățarea și uscarea temeinică a zonelor afectate. Reducerea umidității este imperios necesară în cazul dermatitei la bebeluși, fiind nevoie de menținerea uscată a zonelor cu pliuri în care poate apărea dermatita. În cazul dermatitei seboreice ce apare în zona scalpului prevenția se face prin curățate și uscare corectă a părului și aplicare de produse speciale pentru curățare sau prin folosirea uleiului de cocos.
Când este recomandat să mergi la medicul dermatolog?
De cele mai mult ori, persoanele care suferă de dermatită seboreică nu își dau seama că aceasta este o problemă care poate avea complicații destul de dificile și aleg să ignore semnele sau să trateze afecțiunea cu produse nepotrivite. Folosirea unor șampoane cu parfumuri sau alcool au efect iritant asupra scalpului și pielii, la fel și cremele și loțiunile care au substanțe iritante. Medicul dermatolog te va sfătui să alegi produsele potrivite sau îți va oferi tratament în cazul în care afecțiunea prezintă complicații, iar pentru a preveni apariția sau dezvoltarea dermatitei seboreice este important să alegi produse special create pentru îngrijirea delicată a pielii și scalpului.
Ce produse să folosești pentru zonele afectate de dermatita seboreică?
Pielea este un organism sensibil și, în consecință, este nevoie de o îngrijire corectă. Pentru a ameliora efectele dermatitei seboreice, dar și pe cele a psoriazisului, dacă este cazul, poți folosi produse precum:
- Serumuri pentru relaxarea scalpului - pe care îl poți aplica după șamponare și clătire, pe părul curat și uscat. Evită umiditatea la nivelul scalpului deoarece aceasta favorizează dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a fungilor. Serumul îți va oferi o senzație de relaxare, iar efectul său este acela de oxigenare a scalpului, lăsând pielea să respire.
- Fiole cu soluții din plante, cu proprietăți calmante- aceste produse te pot ajuta să ameliorezi senzația de mâncărime, reducând astfel nevoia de a te scărpina și protejându-ți astfel părul de cădere excesivă sau rupere.
- Cremă pentru scalp înainte de spălare - un co-wash potrivit pentru părul tău și pentru iritațiile cauzate de dermatita seboreică poate fi cea mai bună soluții de prevenție și tratament. Un astfel de produs ajută la purificare și tonifiere și întărește firul de păr în timp ce pregătește scalpul pentru absorbția corectă a substanțelor benefice.
Dermatita seboreică este o problemă comună cu care se pot confrunta deopotrivă copiii și adulții, indiferent de gen. Alege să ai grijă de tine cu produsele potrivite și solicită sfatul medicului specialist atunci când observi primele simptome ale apariției unor afecțiuni la nivelul pielii corpului sau la nivelul scalpului. Dacă observi coji pe scalp sau eczeme care îți provoacă mâncărimi, atunci acestea ar trebui să fie semnul că trebuie să mergi la un medic dermatolog care să identifice în mod corect afecțiunea de care suferi. În același timp, fă cunoștință cu produsele special create pentru scalp sensibil, pentru ca părul tău să fie îngrijit, iar în același timp și scalpul și pielea ta.