Fotografie de Garon Piceli pe Pexels.com
Keratina este o proteină esențială care joacă un rol crucial în menținerea sănătății și frumuseții părului. Indiferent dacă ai părul deteriorat, fragil sau lipsit de strălucire, produsele de îngrijire cu keratină pot face minuni. Această proteină naturală ajută la întărirea firului de păr, la protejarea împotriva factorilor externi și la revitalizarea podoabei capilare. Care sunt toate beneficiile keratinei? Cum se explică frecvența acestei proteine în produsele și tratamentele destinate îngrijirii părului? În cele ce urmează, vei afla răspunsul la aceste întrebări, la ce este bună keratina pentru păr, cum o poți utiliza prin intermediul produselor de îngrijire ce conțin keratină și cum acestea pot transforma un păr tern într-unul sănătos și strălucitor.
Cuprins:
- Keratina, scutul de protecție al organismului - care este compoziția sa și ce beneficii asigură podoabei capilare?
- Keratină pentru păr lipsit de viață - recomandările specialiștilor pentru rezultate de durată
- Keratina și factorii care o împiedică să pătrundă în structura firului de păr
1. Keratina, scutul de protecție al organismului - care este compoziția sa și ce beneficii asigură podoabei capilare?
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com
Keratina este o proteină structurală, care se găsește în mod natural în organism (păr, unghii, piele). Compoziția sa fibroasă funcționează ca înveliș protector pentru țesuturi, ceea ce ajută la refacerea celor deteriorate. Mulțumită structurii sale dure, această proteină nu este solubilă la contactul cu apa sau alte substanțe.
De asemenea, aceasta este bogată în aminoacizi și sulf, ceea ce explică prezența sa în tratamentele cu rol de fortificare a părului. Keratina este alcătuită din mai mulți aminoacizi, dintre care cei mai importanți sunt cisteina, serina, glicina, glutamina și prolina. Cisteina este deosebit de importantă datorită conținutului său de sulf.
Această proteină nivelează structurile de celule care formează firul de păr, rezultatul fiind o podoabă capilară cu aspect neted, strălucitor, remarcabilă prin textura moale și ușor de aranjat.
Acesta, însă, nu este singurul avantaj care face ca produsele cu keratină să fie atât de căutate pe piață de către persoanele preocupate de aspectul și sănătatea părului. Așadar, lista beneficiilor asociate acestei proteine, keratina, mai poate fi completată cu următoarele:
- hrănirea în profunzime;
- stimularea rezistenței firului de păr și prevenirea ruperii;
- înlocuirea aspectului tern al podoabei capilare cu o strălucire sănătoasă;
- protejarea părului de daunele expunerii la razele UV.
Părul fortificat nu se va mai rupe la fel de ușor ca înainte de aplicarea tratamentului cu keratină. De asemenea, firele își recapătă elasticitatea, nu se mai electrizează, ajutând chiar la îndreptarea acestora pentru mai mult timp. Părul va avea un aspect îngrijit, ca și cum ar fi fost proaspăt spălat, ceea ce te scutește de grija de a-l curăța des. Atunci când părul este spălat frecvent, clorul din apă și anumite produse pot afecta structura firului de păr, subțiindu-l și făcându-l dificil de aranjat.
Deși keratina este o proteină care există în mod natural în organism, producția acesteia poate fi stimulată cu ajutorul surselor alimentare sau a suplimentelor. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de potențialul maxim al keratinei în ceea ce privește aspectul și sănătatea părului tău, atunci obișnuiește-te să consumi zilnic broccoli, somon, cartofi dulci, usturoi, ouă, morcovi sau varză kale.
2. Keratină pentru păr lipsit de viață - recomandările specialiștilor pentru rezultate de durată
Fotografie de Sound pe Pexels.com
Tratamentele cu keratină pentru păr sunt recomandate tuturor, indiferent de tipul acestuia. Chiar dacă podoaba capilară prezintă un aspect îngrijit și sănătos, specialiștii susțin că aplicarea produselor și tratamentelor care conțin această proteină pot avea un rol preventiv împotriva degradării, subțierii și electrizării părului.
- Păr deteriorat
Aspectul tern și lipsit de vitalitate al podoabei tale capilare poate fi cauzat de folosirea ustensilelor de îndreptare, ondulare sau de uscare a părului. De asemenea, persoanele care se vopsesc des sau care se expun frecvent la căldură sau raze UV pot fi deranjate de vârfurile despicate și aspectul nesănătos al părului. De aceea, produsele care conțin keratină trebuie folosite chiar înainte ca firul de păr să prezinte primele semne de deteriorare, mai ales dacă te regăsești în cel puțin una dintre categoriile menționate anterior.
- Păr fragil
Persoanele cu părul subțire se pot confrunta cu disconfort din cauza faptului că acesta nu este maleabil și nu poate fi coafat cu ușurință. Așa cum s-a precizat deja, printre beneficiile tratamentului cu keratină se numără și fortifierea podoabei capilare, precum și prevenirea efectului de electrizare. Efectul de electrizare al firului de păr apare preponderent în rândul persoanelor cu păr ușor ondulat sau creț, iar factorul genetic sau nivelul ridicat de umiditate în atmosferă amplifică acest aspect.
Pentru a remedia problema, specialiștii recomandă evitarea spălării zilnice a podoabei capilare pentru a nu elimina uleiurile naturale din firul de păr care mențin structura hidratată. De asemenea, tratamentul cu keratină hrănește firul de păr, diminuând aspectul tern și fragil.
Care sunt cele mai populare produse cu efect de revitalizare a părului degradat?
Acum că s-a stabilit ce este keratina, pot fi trecute în revistă și produsele recomandate pentru rutina de îngrijire a părului.
- Șampoane cu efect de fortifiere
Primul pas în procesul de refacere a părului deteriorat constă în aplicarea unui șampon cu keratină. Rolul acestuia este să repare firul degradat, să-i crească rezistența, elasticitatea și astfel să contribuie la un aspect sănătos și de lungă durată. Este important de reținut că șamponarea trebuie făcută de două ori. După fiecare aplicare, masează ușor scalpul, fie cu degetele, fie cu ajutorul unei perii speciale din silicon pentru masajul capului.
- Balsam regenerator
Acest produs îmbogățit cu keratină are efect nutritiv, păstrând textura părului și oferindu-i strălucire și adaptabilitate la stilizat. Aplicarea unui balsam reprezintă un pas crucial în cadrul procesului destinat îngrijirii părului, lăsându-l moale, hidratat, susținând totodată efectul de fortificare.
- Mască nutritivă
Ritualul destinat îngrijirii părului ar fi incomplet fără o mască săptămânală cu keratină. După ce ai clătit bine șamponul, aplică acest produs, lasă-l să acționeze în funcție de instrucțiunile de pe etichetă, apoi spală bine părul pentru a îndepărta orice urmă de produs.
- Keratină lichidă
Keratina lichidă are ca beneficiu principal refacerea depozitelor naturale din această proteină care deja există în firul de păr. Dacă podoaba capilară a fost supusă episoadelor succesive de vopsire sau decolorare ori dacă aceasta a fost expusă la anumiți factori de mediu cu potențial dăunător, precum razele UV, atunci gradul său de degradare ar putea fi atât de avansat, încât aranjarea părului ar putea deveni o provocare imposibilă.
Keratina lichidă este practic un ser pe care îl întinzi în palme, pentru ca ulterior să-l aplici pe lungimea părului. Pentru ca produsul să acționeze în structura firului este important ca, după spălare, podoaba capilară să fie doar umedă, iar surplusul de apă să fie îndepărtat cu ajutorul prosopului.
De asemenea, poți înlocui clasicele prosoape din bumbac pe care le foloseai până azi cu variantele fabricate din microfibră. Acest material are o putere ridicată de absorbție și este mai delicat la contactul cu firul de păr. Keratina pentru păr sub formă de ser va oferi primele rezultate vizibile doar dacă produsul este utilizat în mod regulat, cel puțin timp de o lună.
- Spray fără clătire
De asemenea, specialiștii mai pot recomanda și spray-uri cu potențial regenerator și protector. Spray-urile sunt indicate mai ales persoanelor cu părul creț, deoarece ușurează procesul de descurcare a podoabei capilare. Produsele de acest tip oferă rezultate și pentru vârfurile despicate și pentru părul care s-a subțiat din cauza folosirii aparatelor de hairstyling.
Spray-ul fără clătire este recomandat atât persoanelor cu părul scurt, subțire sau decolorat, cât și celor cu părul mai lung. De asemenea, spray-ul poate fi utilizat zilnic, deoarece formula sa nu conține uleiuri, prin urmare nu există riscul de a îngrășa firul de păr.
Ce trebuie să știi înainte să aplici tratamentul cu keratină?
Tratamentul cu keratină pentru păr oferă beneficii importante, dar acestea sunt influențate de câteva reguli în ceea ce privește etapele destinate îngrijirii părului. Așadar, acesta trebuie curățat bine cu un sampon ușor, cu un pH acid, care curăță delicat, pentru ca reziduurile să nu blocheze procesul de absorbție a keratinei. Ulterior, se acoperă tot părul cu tratament, astfel încât keratina să fie distribuită uniform pe toată lungimea, mai ales la vârfuri. În funcție de produsul folosit, acesta trebuie lăsat sa actioneze, 5-10 minute, apoi clătit bine cu apă.
Beneficiile keratinei pentru păr depind de mai mulți factori, printre care starea actuală a firului de păr și grosimea sa naturală. Aceste aspecte sunt esențiale în determinarea rezultatelor finale ale tratamentului.
De asemenea, efectele keratinei depind în mare măsură și de felul în care îți îngrijești părul pe termen lung. Așadar, pentru a prelungi beneficiile tratamentului cu keratină respectă următoarele reguli:
- folosește doar produse care nu conțin sulfați, pentru a nu îndepărta keratina din păr;
- clătește părul cu apă călduță și evită băile sau dușurile fierbinți, mai ales atunci când te speli pe cap;
- aplică produse cu rol de protecție termică;
- limitează utilizarea aparatelor de styling cu căldură ridicată pentru a prelungi durata efectelor tratamentului cu keratină;
- nu folosi elastice;
- consumă alimente bogate în proteine, vitamine și minerale;
- bea suficientă apă zilnic pentru a menține hidratarea părului.
3. Keratina și factorii care o împiedică să pătrundă în structura firului de păr
Fotografie de Engin Akyurt pe Pexels.com
Așadar, s-a stabilit ce este keratina pentru păr și ce beneficii poate oferi prin intermediul produselor de îngrijire pentru păr care conțin această proteină. Este la fel de important de știut care sunt inamicii keratinei sau care sunt factorii care blochează această proteină să pătrundă în structura firului de păr:
- Stresul și alimentația precară din punct de vedere nutritiv;
- Produsele nepotrivite (șampoane și balsamuri care nu sunt formulate pentru a facilita absorbția keratinei);
- Instrumentele de coafat (utilizarea excesivă a ondulatorului sau a plăcii de îndreptat grăbesc sensibilizarea firului de păr, distrugând lanțurile de keratină din structura firelor);
- Porozitatea părului (părul cu porozitate scăzută are cuticulele închise strâns, ceea ce poate împiedica pătrunderea substanțelor nutritive, inclusiv a keratinei);
- Mineralele din apa dură (apa dură conține cantități mari de minerale, cum ar fi calciul și magneziul, care pot depune reziduuri pe păr și pot împiedica absorbția keratinei).
- Expunerea la poluare și impurități (poluanții din mediu, cum ar fi praful și murdăria, se pot acumula pe suprafața părului, creând o barieră împotriva absorbției keratinei);
- Deteriorarea cuticulei (cuticulele deteriorate sau ridicate, din cauza tratamentelor chimice sau a căldurii excesive, pot afecta capacitatea părului de a reține keratina, chiar dacă aceasta pătrunde inițial).
În concluzie, keratina este o proteină naturală în organismul uman, însă nivelul acesteia scade odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor factori precum folosirea unor produse de styling nepotrivite și a instrumentelor de coafat. De aceea, tratamentele cu keratină sunt o soluție eficientă pentru revitalizarea părului lipsit de viață. Alegerea produselor adecvate, realizarea tratamentelor profesionale, îngrijirea corespunzătoare post-tratament și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru a obține rezultate de durată. Consultarea cu un specialist poate ajuta la identificarea celor mai bune soluții personalizate pentru nevoile tale specifice de îngrijire a părului.