Mătreața, de la cauze ascunse la soluții moderne – produse și trucuri recomandate pentru a transforma îngrijirea într-o experiență relaxantă

Mătreața, de la cauze ascunse la soluții moderne – produse și trucuri recomandate pentru a transforma îngrijirea într-o experiență relaxantă

Fotografie de Yan Krukau pe Pexels

Mătreața este o afecțiune frecventă care apare la nivelul scalpului, provocând senzație de disconfort și jenă. Prezența pe firele de păr a scuamelor mici și albe sunt semne comune și vizibile care indică formarea mătreții. Cauzele care stau la baza acestei afecțiuni sunt deosebit de complexe, variind de la sensibilitate față de anumite produse și până la schimbări hormonale sau piele uscată.

Acest articol va trata în detaliu factorii generatori ai mătreții, tipurile acesteia, precum și cele mai recomandate produse pentru un scalp sănătos și un păr cu aspect permanent curat. 

Cuprins: 

  1. Mătreața și efectele sale asupra sănătății scalpului și părului – de ce este important tratamentul rapid? 
  2. Cum să scapi de mătreață - descoperă tipurile și factorii declanșatori pentru o abordare personalizată 
  3. Mătreață uscată și seboreică - metode eficiente de prevenire și tratament 

 

1. Mătreața și efectele sale asupra sănătății scalpului și părului – de ce e important tratamentul rapid?

 

Mătreața este o afecțiune aparent banală, considerată uneori doar o problemă de natură estetică, dar care pe termen lung poate duce la complicații care compromit calitatea părului și sănătatea scalpului. Afecțiunea aceasta este frecvent întâlnită la toate persoanele, indiferent de vârstă, sex sau tipul de păr.

Mătreața apare pe fondul unui proces accelerat și anormal de regenerare a celulelor care acoperă în mod natural scalpul. Acestea se regenerează constant, dar când acest proces este perturbat, celulele se acumulează într-un ritm rapid, ducând la scuame albe sau gălbui, care pot fi identificate atât pe firele de păr, cât și pe haine. 

Matreata-patru femei

Fotografie de pedro furtado pe Pexels

Scalpul este o sursă de nutrienți pentru firele de păr, iar apariția mătreții declanșează hipersensibilitatea acestuia. De asemenea, pielea scalpului devine uscată, iritată, iar uneori pot fi observate pete roșii. Astfel, din cauza acestei sensibilități exagerate, se pot sesiza iritații, mâncărimi sau chiar inflamații la nivelul scalpului.

Se recomandă aplicarea unui tratament adecvat pentru vindecarea iritațiilor. În caz contrar, această problemă va interfera cu stratul natural de celule cu rol de protecție al scalpului, favorizând ulterior dermatita seboreică sau psoriazisul. De asemenea, mătreața îi poate predispune atât pe adulți, cât și pe copii la dezvoltarea cojilor care acoperă pielea capului. Absența unor măsuri corespunzătoare aplicate în timp util pot duce la blocarea porilor și a glandelor sebacee. Din aceste motive, pielea nu va mai putea să respire corespunzător, iar blocarea fluxului de oxigen și de nutrienți esențiali ar putea compromite firul de păr în profunzime. 

De asemenea, senzația de mâncărime intensă se numără printre cele mai comune simptome ale afecțiunii. Utilizarea produselor adecvate care să te ajute să scapi de mătreață nu reprezintă doar o soluție dedicată confortului personal. Nevoia de a te scărpina constant poate duce la microleziuni care pe parcurs vor declanșa infecții din cauza bacteriilor care s-au acumulat.

Prin blocarea porilor, mătreața creează un mediu toxic pentru sănătatea părului, reducând aportul de oxigen către rădăcini, ceea ce va grăbi sensibilizarea și caderea firelor de par. Persoanele predispuse genetic la căderea părului întâmpină adesea complicații din cauza mătreții, care subțiază și mai mult părul.

 

De ce este esențial să transformi tratamentul pentru mătreață într-o prioritate? 

 

Cauzele care declanșează mătreața sunt complexe, iar afecțiunea în sine este recurentă. Este important de precizat că aceasta poate fi gestionată și ameliorată cu ajutorul produselor specifice pentru scalpul cu mătreață. Persoanele afectate pot fi sfătuite să alterneze diferitele tipuri de produse, în funcție de severitatea problemei. Mai trebuie ținut cont și de faptul că mătreața crește sensibilitatea scalpului, deci este indicată hidratarea acestuia, aplicarea unui balsam pentru scalp și lungimi calmant, precum și evitarea produselor de styling agresive. 

Secretul unui scalp sănătos nu este condiționat exclusiv de adoptarea unei rutine de îngrijire bazată pe produse calitative. Aceasta trebuie să fie completată de un stil de viață echilibrat, definit prin obiceiuri care ameliorează stresul, precum și prin evitarea expunerii excesive la temperaturi extreme. 

 

2. Cum să scapi de mătreață - descoperă tipurile și factorii declanșatori pentru o abordare personalizată

 

Aproximativ 50% din populația adultă este afectată la nivel mondial de această problemă a scalpului. Pentru a ști cum să scapi de mătreață înainte ca aceasta să-ți compromită structura firului de păr trebuie, în primul rând, să identifici cauza care a favorizat această problemă.

  • Pielea grasă și dermatita seboreică 

Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie a pielii, fiind totodată una dintre cele mai comune cauze care duc la apariția mătreții. Persoanele cu pielea grasă sunt cele mai afectate de problemele scalpului, deoarece excesul de ulei de pe suprafața aceastuia favorizează devoltarea bacteriilor. De asemenea, consecințele dermatitei seboreice se extind și către zona din spatele urechilor sau chiar pe față. Astfel, persoanele cu dermatită seboreică au de-a face cu mătreață grasă, lipită pe firul de păr, identificabilă prin prezența aspectului uleios și galben.

  • Ciuperca Malassezia 

Aceasta apare în mod natural pe piele și se dezvoltă hrănindu-se cu sebumul produs de glandele sebacee. Ciuperca eliberează substanțe care afectează pielea, declanșând iritații, ceea ce grăbește ritmul de regenerare a celulelor pielii. Pe fondul acestui proces anormal de refacere, celulele moarte se acumulează sub formă de scuame. Simptomele mătreții sunt mai vizibile la persoanele cu scalp gras, precum și în condiții de umiditate ridicată sau temperaturi extreme. 

  • Pielea uscată 

Scalpul uscat poate fi de asemenea o cauză a acestei afecțiuni. Mătreața uscată apare sub formă de fulgi albi și mici, ușor de eliminat de pe piele și care se observă de obicei în sezonul rece, când temperaturile sunt mici și aerul uscat. 

  • Produsele de îngrijire agresive 

Prima regulă care îți arată cum să scapi de mătreață se axează pe excluderea produselor de îngrijire care conțin sulfați, conservanți și parfumuri sintetice. Trebuie reținut faptul că utilizarea frecventă a gelurilor, fixativelor sau aplicarea constantă a spumei pentru păr sunt obiceuri care pot favoriza închiderea porilor și acumularea de reziduuri pe pielea capului. 

  • Spălarea incorectă a părului 

Spălarea excesivă a părului cu sampoane agresive poate diminua uleurile naturale care protejează pielea capului, provocând uscarea acestuia. De asemenea, lipsa unei rutine regulate de curățare a părului favorizează proliferarea de bacterii din cauza acumulării de murdărie și grăsime. 

  • Factori hormonali 

Mătreața este frecventă și la copii, în mod deosebit la adolescenți, precum și la femeile însărcinate sau aflate la menopauză. Astfel, fluctuațiile hormonale sunt o altă cauză care declanșează mătreața, pe fondul unei producții excesive de sebum. 

  • Stilul de viață și obiceiuriule alimentare 

Consumul în mod regulat de alimente grase, care conțin zahăr procesat și carbohidrați rafinați pot dezechilibra sănătatea scalpului. De asemenea, lipsa alimentelor care să furnizeze organismului zinc și vitamina B ar putea perturba pe termen lung echilibrul pielii.

Așadar, asigură-te de faptul că dieta ta zilnică include vitaminele B, zincul și acizii grași omega-3, elemente pe care le poți extrage din produse precum nucile, semințele, peștele gras, legumele cu frunze verzi și fructele. Un scalp poate fi uscat și din cauza organismului deshidratat. De asemenea, simptomele mătreții pot fi accentuate și de un stil de viață sedentar sau din cauza unui program de somn insuficient pentru odihna organismului. 

  • Predispoziția genetică 

Mătreața poate avea la bază și o cauză de natură genetică. De exemplu, persoanele care au în familie rude cu dermatită seboreică sunt sfătuite să respecte constant o rutină dedicată îngrijirii preventive a pielii capului. 

Cum poți identifica diferitele tipuri de mătreață? 

Mătreața este de două tipuri, fiecare fiind caracterizată de simptome individuale care necesită o abordare personalizată. Doar astfel, potențialele complicații ar putea fi prevenite în timp util. 

  • Mătreața uscată 

Acest tip de mătreață se manifestă prin apariția fulgilor albi și uscați și a senzației de piele uscată. Forma aceasta este adesea sezonieră, iar simptomele se agravează în perioada anului când aerul este mai uscat și temperaturile foarte mici.

  • Mătreața grasă 

 Mătreața seboreică apare atunci când producția exagerată de sebum reține celulele moarte, care capătă aspectul de fulgi mari, uleișoi, de culoare galbenă. Mătreața grasă este mai persistentă comparativ cu cea de tip uscat și poate duce chiar în cazuri severe la inflamații. 

 

3. Mătreață uscată și seboreică - metode eficiente de prevenire și tratament

 

Mătreața uscată sau cea seboreică pot fi gestionate prin aplicarea produselor corespunzătoare, începând de la șampoane speciale, balsamuri de hidratare a scalpului și până la tratamente de amelioare a simptomelor. 

Matreata uscata si seboreica-perie masaj scalp

Fotografie de Kaboompics.com pe Pexels

  • Utilizarea șampoanelor anti-mătreață potrivite 

Primul pas pentru combaterea mătreții presupune introducerea în rutina de îngrijire a unui produs care sa inlature scuamele, precum apa micelară pentru scalp, apoi un șampon antimătreață, formulat special pentru a reduce iritațiile scalpului și scuamele. Astfel de produse includ ingrediente active care elimină printre altele, riscurile asociate ciupercii Malassezia, una dintre cele mai comune cauze care duc la apariția mătreții.

Zinc-PCA și acidul salicilic sunt ingrediente cruciale, frecvent întâlnite în șampoanele pentru mătreață. De exemplu, Zinc-PCA ajută la reglarea producției de sebum și este cunoscut pentru efectul său calmant și antimicrobian. De asemenea, acidul salicilic este recomandat în mod deosebit persoanelor cu scalp sensibil. Șampoanele care conțin acest element exfoliază delicat scalpul, îndepărtează scuamele și desfundă porii, prevenind acumularea celulelor moarte. 

Alantoina, pantenolul, biotina și niacinamida compun o formulă imbatabilă în lupta contra mătreții. Șampoanele care conțin alantoina calmează iritațiile, în timp ce pantenolul hidratează și repară scalpul. De asemenea, biotina întărește firul de păr, iar niacinamida reduce inflamațiile și reglează sebumul. 

  • Balsamul pentru păr, un pas esențial pentru hidratare 

Dacă șampoanele speciale sunt soluțiile indispensabile în lupta contra mătreții, balsamurile sunt recomandate pentru hidratarea firului de păr și prevenirea iritațiilor scalpului. Așadar, se recomandă aplicarea unui balsam special, care poate fi aplicat atat pe rădăcină, cât și pe lungime, fără să îngrașe firul de păr. Deosebit de utile sunt balsamurile care prezintă în compoziția lor ingrediente precum tocoferolul (vitamina E), squalenul (derivat din vitamina A), acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6, beta-carotenul, acidul hialuronic, colagenul vegan, vitamina E și rășina filmogenă. Toate acestea joacă un rol cheie în îngrijirea scalpului cu mătreață.

De exemplu, tocoferolul și squalenul hidratează și protejează scalpul, în timp ce acizii grași Omega 3 și Omega 6 reduc inflamația. Beta-carotenul și colagenul vegan întăresc structura scalpului și părului, iar acidul hialuronic oferă hidratare intensă. Rășina filmogenă formează o barieră protectoare care păstrează nivelul optim de hidratare a pielii capului și asigură un scalp echilibrat.

  • Măștile de păr și tratamentele pentru scalp 

Rutina dedicată îngrijirii podoabei capilare trebuie să fie completată de măști și tratamente care combat mătreața și previn căderea părului. Deosebit de utilă este masca de păr, cu vitamina A, E, ulei de argan, acizii grași Omega 3 și 6, untul de shea și glicerina. De exemplu, vitamina E și produsele cu ulei de argan hidratează și repară scalpul, diminuând riscul de iritație. 

De asemenea, vitamina A susține procesul de regenerare a celulelor, în timp ce acizii grași Omega 3 și 6 contribuie la echilibrarea scalpului. Untul de shea asigură o hidratare profundă, iar glicerina menține umiditatea, prevenind descuamarea. Măștile de păr cu ulei de cocos sunt ideale pentru hidratarea scalpului, iar cele care conțin ulei de arbore de ceai sunt cunoscute pentru proprietățile antifungice și antibacteriene. 

De asemenea, ca să scapi de mătreață poți prepara acasă propria mască de păr cu oțet de mere. Acest ingredient este deosebit de căutat pentru efectele sale antiseptice și ajută la ameliorarea mătreții prin echilibrarea pH-ului. Obține rezultate vizibile îmbogățind rutina dedicată îngrijirii cu tratamente pentru scalp, care conțin ingrediente minune, precum pantenolul, biotina, zanthalene, arginina, zinc-PCA, vitamina B6 și vitamina H.

Pantenolul hidratează și calmează iritațiile scalpului, iar biotina întărește firul de păr. Zanthalene calmează disconfortul cauzat de iritații, în timp ce arginina stimulează circulația scalpului. Zinc-PCA reglează producția de sebum, iar vitaminele B6 și H îmbunătățesc sănătatea scalpului și întăresc părul, contribuind la gestionarea și ameliorarea mătreții. 

Cum trebuie să speli corect părul ca să scapi de mătreață? 

Mătreața apare din numeroase cauze, dar adesea se face și în urma unei rutine deficitare de spălare a părului. 

  • Evitarea apei fierbinți 

Contactul pielii capului cu apa fierbinte accelerează uscarea și crează teren favorabil mătreții. Este indicat să te clătești cu apă rece sau cel mult călduță, în funcție de toleranța ta. 

  • Masarea scalpului 

În timpul spălării este important să masezi scalpul fie cu degetele, fie cu o perie specială pentru pielea capului. Astfel, ajuți la eliminarea celulelor moarte și susții circulația sanguină. 

  • Clătirea completă 

Șamponul, balsamul, măștile și tratamentele trebuie eliminate în totalitate. În caz contrar, se acumulează reziduuri pe suprafața pielii capului, ceea ce încurajează apariția mătreții. 

Așadar, respectarea unei rutine de îngrijire care include produse bune, special concepute pentru combaterea mătreții și care vizează hidratarea, echilibrul și curățarea scalpului poate diminua semnificativ riscul de complicații și reapariția mătreții.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!